Sepotong Roti Penebus Dosa

Abu Burdah bin Musa Al-asy’ari meriwayatkan, bahawa ketika menjelang wafatnya Abu Musa pernah berkata kepada puteranya:

“wahai anakkku, ingatlah kamu akan cerita tentang seorang yang mempunyai sepotong roti,”.

Dahulu kala di sebuah tempat ibadah ada seorang lelaki yang sangat tekun beribadah kepada Allah. Ibadah yang dilakukanyya itu selama lebih kurang tujuh puluh tahun. Tempat ibadahnya tidak pernah ditinggalkannya, kecuali pada hari-hari yang telah ditentukan. Akan tetapi pada suatu hari, dia telah digoda oleh seorang wanita sehingga dia tergoda dalam pujuk rayunya dan bergelumang dalam dosa selama tujuh hari sebagaimana perkara yang telah dilakukan oleh pasangan suami isteri.

Setelah ia sedar, lalu ia bertaubat, kemudian ia melangkahkan kakinya pergi mengembara sambil disertai dengan mengerjakan solat solat dan bersujud. Akhirnya, dalam pengembaraan itu ia sampai ke sebuah pondok yang di dalamnya sudah terdapat dua belas orang fakir miskin, sedangkan lelaki itu juga bermaksud untuk menumpang bermalam di sana, kerana sudah sangat letih dia tertidur bersama dengan lelaki fakir miskin dalam pondok tersebut.

Rupanya disamping pondok tersebut hidup seorang pendeta yang pada setiap malamnya selalu mengirimkan beberapa buku roti kepada fakir miskin yang menginap di pondok itu dengan masing-masingnya mendapat sebuku roti. Pada waktu yang lain, datang pula seorang lain yang membahagi-bahagikan roti kepada setiap fakir miskin yang berada di pondok itu, begitu juga lelaki yang sedang bertaubat kepada Allah itu juga mendapat bahagian kerana disangka sebagai orang miskin.

Rupanya salah seorang antara fakir miskin itu ada yang tidak mendapat bahagian sehingga dia berkata kepada orang yang membahagikan roti itu “mengapa kamu tidk memberikan roti iti kepada aku?”

Orang yang membahagikan roti itu menjawab: “kamu dapat melihat sendiri, roti yang aku bahagikan semuanya telah habis, dan aku tidak membahagikan kepada mereka lebih daripada satu buku roti pun.”

Mendengar ungkapan dari orang yang membahagikan roti tersebut, maka lelaki yang sedang bertaubat itu lalu mengambil roti yang telah diberikan kepadanya dan memberikannya kepada orang yang tidak mendapat bahagian tadi. Sedangkan keesokkan harinya, orang yang bertaubat itu meninggal dunia.

Di hadapan Allah, maka ditimbang amal ibadah yang pernah dilakukan oleh orang bertaubat itu selama lebih kurang tujuh puluh tahun dengan dosa yang dilakukannya selama tujuh malam. Ternyata hasil dari timbangan tersebut, amal ibadat yang dilakukan selama tujuh puluh tahun itu dikalahkan oleh kemaksiatan yang dilakukan selama tujuh malam. Akan tetapi ketika dosa yang dilakukan selama tujuh malam itu ditimbang dengan sebuku roti yang pernah diberikannya kepada fakir miskin yang sangant memerlukannya, ia ternyata menjadi penebus dosa.

Sabda Rasulullah S.A.W:

“…Demi Allah Yang tiada Tuhan melainkanNya, sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu ada yang  beramal dengan amalan ahli syurga, sehingga jarak antaranya dan syurga tidak lebih dari sehasta, lalu suratan takdir mendahuluinya lantas dia mengerjakan amalan ahli neraka lalu dia memasuki neraka.

Dan sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli neraka, sehingga jarak antaranya dengan neraka tidak lebih dari sehasta, lalu suratan takdir mendahuluinya lantas dia mengerjakan amalan ahli syurga lalu dia memasuki syurga.”

(H.R Bukhari dan Muslim).

Advertisements

About ubaizubair

‘ aKu mEnyinTaI MU KeRanA AgaMa yAng aDa pAda MU, JikA KaU hiLanGkan agAmA pAda DiRi MU, HilAngLah CinTa KU PaDa MU…’ View all posts by ubaizubair

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: