Akhlak Terhadap Alam Sekitar

# Mohamad Qayyum A. Badaruddin.

Manusia ialah makhluk Allah yang paling sempurna ciptaannya berbanding makhluk lain. Berlainan dengan malaikat yang hanya mempunyai unsur akal atau haiwan yang hanya mempunyai unsur nafsu, manusia dikurniakan Allah kedua-dua unsur itu. Dengan akal fikiran, manusia membuat pertimbangan sebelum melakukan sesuatu tindakan. Selepas pertimbangan dibuat, barulah unsur nafsu digerakkan ke arah mencapai keinginan itu. Namun, ada kalanya wujud ketidakharmonian antara unsur akal dan nafsu dalam jiwa manusia. Akibatnya, tindak-tanduk itu memberi kesan positif kepada kesejahteraan manusia sejagat. Maka, timbul krisis seperti masalah alam sekitar.

Islam menuntut keseimbangan dalam setiap daya usaha manusia. Pada masa sama, ia menuntut agar kegiatan manusia tidak memberi kesan negatif kepada kualiti kehidupan dan masyarakat. Firman Allah tentang perkara ini :

“Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan “. ( Al-Qasas : 77 )

Tidak salah untuk melaksanakan pembangunan. Bagaimanapun, ia perlu dilakukan dalam bentuk terkawal. Hal ini agar agenda pembangunan yang dijalankan lebih banyak memberi manfaat bukannya keburukan kepada manusia dan alam sekitarnya.

Etika berkaitan penjagaan alam sekitar ada digariskan dalam Islam. Contohnya ketika peperangan, Nabi Muhammad SAW melarang umatnya memotong pokok atau membakar tanaman kecuali keadaan benar-benar memaksa supaya berbuat demikian. Malangnya, kemusnahan alam sekitar di beberapa kawasan di Malaysia, adalah akibat kerakusan nafsu manusia. Islam memandang jauh kehadapan dalam isu ini. Jika merosakkan alam sekitar, tentu sistem ekologi juga akan terjejas. Ia bukan sahaja akan menyebabkan kehilangan spesies alam dan flora yang amat berharga, malah haiwan liar serta unggas turut diancam kepupusan.

Di samping memberi kesan ke atas ekologi, pembangunan yang tidak terkawal boleh memberi kesan terhadap topografi sesuatu tempat. Ramai antara kita tidak sedar kegiatan pembersihan hutan dan meratakan bukit, mengancam aliran sungai dan jalan raya, malah struktur bangunan di sesebuah kawasan. Bukit-bukau yang menjadi pasak kepada bumi seperti yang dijelaskan oleh Allah dalam surah An-Naba’, ayat 7 tidak lagi berperanan untuk menstabilkan persekitaran akibat proses meratakan kawasan.

Jadi apa yang perlu dilakukan sekarang agar perkara yang berlaku pada taman pertanian ini tidak berulang pada masa hadapan? Bagi menyelesaikan masalah ini, kita perlu mengkaji puncanya. Punca utama masalah ini adalah sifat kerakusan menusia yang mementingkan wang ringgit. Mereka mengambil kesempatan atas platform yang didakwa sebagai pembangunan. Hal ini seperti firman Allah :

” Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).” ( Ar-Rum : 41 )

Dengan perkataan lain, masalah ini berlaku akibat tiada nilai murni dalam jiwa mereka yang terbabit dalam proses pembangunan. Jadi, akar umbi masalah terbit daripada manusia sendiri. Ia juga berkait rapat dengan sikap kita yang jarang mengaitkan aspek pembangunan dengan unsur akhlak atau moral Islam. Dalam Islam, aspek akhlak meliputi semua perkara. Kita bukan sahaja disuruh berakhlak kepada Allah atau manusia, malah menjaga akhlak kepada haiwan, alam sekitar dan sebagainya. Contohnya, setiap haiwan itu ada hak yang perlu kita tunaikan, lebih-lebih lagi haiwan peliharaan. Begitu juga dengan alam sekitar. Kita tidak boleh rakus dalam usaha pembanguna, yang akhirnya bukan saja memusnahkan ekologi yang menjadi habitat kepada makhluk lain, malah memudaratkan manusia. Oleh itu, isu pengukuhan akhlak perlu dititikberatkan dalam aspek pendidikan. Pendidikan tidak seharusnya terhad kepada pendidikan oleh ibu bapa atau guru, malah membabitkan masyarakat, pembuat dasar, sektor swasta dan badan bukan kerajaan.

Pada masa yang sama perlu ada aspek penguatkuasaan yang adil,telus dan tegas. Ia penting untuk memastikan nilai ini dapat bercambah dengan subur tanpa anasir yang boleh mengganggu gugat keutuhan institusi nilai atau akhlak ini. Contohilah Rasulullah SAW. Baginda tidak berkrompomi dengan kehendak Allah, malah bertindak tegas selaras dengan akhlak yang dituntut oleh Al-Quran. Ketegasan baginda dapat kita perhatikan melalui sabdanya :

“…Demi Allah sekiranya Fatimah binti Muhammad didapati mencuri, nescaya aku akan memotong tangannya.” ( Riwayat Bukhari )

Jelasnya hukum dalam Al-Quran dan Sunnah bukan bermaksud untuk menghukum semata-mata, malh mendidik manusia supaya sentiasa patuh pada garis panduan Islam. Sejak berabad lalu, manusia dan alam bagaikan berlumba, siapa lebih cepat ber tindak. Namun, kekalahan sering perpihak pada manusia walaupun sistem amaran direka semakin maju dan dihubungkan satelit. Apabila belakunya bencana alam, ketamadunan manusia masih gagal menyelamatkan kita, apa lagi mengelak setiap kali mengesan kedatangan sesuatu bencana alam. Lantaran kegagalan itu, manusia sering kecundang dengan angka kemusnahan yangmencapai ratusan ribu nyawa yang terkorban.

Advertisements

About ubaizubair

‘ aKu mEnyinTaI MU KeRanA AgaMa yAng aDa pAda MU, JikA KaU hiLanGkan agAmA pAda DiRi MU, HilAngLah CinTa KU PaDa MU…’ View all posts by ubaizubair

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: