Apakah Kita Selari Dengan Mereka…???

Dalam mendalami Islam, masyarakat kita lebih banyak ditekankan dengan perkara-perkara berkaitan syariat, perihal berwuduk, solat dan sebagainya tetapi penekanan terhadap pengetahuan aqidah amat kurang. Sedangkan aqidah yang sahih menjamin amalan kita diterima. Tidaklah ini bermakna bahawa semua hal yang disebutkan di atas itu tidak penting, tetapi perkara yang dasar perlu didahulukan untuk memastikan bangunan iman itu bebas dari kerosakan. Aqidah lahir dari perkataan ‘aqd’ yang membawa makna penguatan, pemantapan, dan pengikatan dengan kuat manakala menurut istilah adalah keimanan yang teguh, yang tidak dihinggapi suatu keraguan apapun bagi pemiliknya.

Kita perlu yakin hanya kepada aqidah yang sahih sahaja ; iaitu aqidah yang diturunkan melalui Rasul-Rasul pad setiap tempat dan zaman kerana ianya turun daripada Yang Maha Esa. Firman Allah yang bermaksud :

Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): “Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah Taghut”. ( An Nahl : 36 )

Aqidah yang berbeza dari apa yang diajarkan Rasul merupakan aqidah fasad (buruk). Bercambahnya aqidah fasad ini berpunca daripada akal fikiran manusia semata atau kombinasi akal fikiran serta hawa nafsu seperti mana yang terdapat dalam aqidah Yahudi, Nasrani atau golongan-golongan sesat yang mengaku Islam seperti Khawarij, Muktazilah, Murijiah, Jahimiyyah, Qadariyyan dan bermacam lagi.

Perkara aqidah tidak mampu ditentukan akal melainkan wahyu kerana walau setinggi mana akal fikiran manusia namun ilmu yang ada sisinya adalah terhad dan tidak mencukupi. Sekiranya ditanya apakah kita beragama Islam dengan aqidah sepertimana aqidah Islam yang diajarkan Rasulullah SAW, tentunya setiap yang mengaku Muslim akan menjawab ‘Ya’. Tapi sedarkah kita jawapan yang sama juga akan keluar dari mulut golongan-golongan sesat Khawarij, Muktazilah, Murjiah, dan lain-lain. Begitu juga apabila ditanya apakah kita berpegang kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulnya? Maka sekali lagi kita boleh melihat semua pasti memberikan jawapan yang sama. Sekalipun dalam perkara-perkara aqidah yang merupakan perkara teras, iktikad mereka yang berbeza dengan kita golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah. Jadi siapakah yang benar? Rasulullah SAW  bersabda bermaksud :

” Ketahuilah bahawa orang0orang sebelum kamu daripada Ahli Kitab telah berpecah kepada tujuh puluh dua kumpulan, dan sesungguhnya kumpulan ini (umat Islam) akan berpecah kepada tujuh puluh tiga (kumpulan), tujuh puluh dua daripadanya akan masuk neraka dan hanya satu daripadanya akan masuk syurga, iaitu al-Jamaah.” ( Hasan : Sunan Abu Daud)

Apakah yang menjamin kita berada dalam golongan yang dijanjikan syurga seperti yang disebutkan dalam hadis tersebut? Bagaimanakah untuk menjamin bahawa pegangan kita adalah pegangan yang diajar Rasulullah SAW tanpa sebarang pencemaran? Untuk memastikan Iktikad kita benar maka pemahaman kita terhadap al-Quran dan Sunnah perlulah selari dengan pemahaman Salaf al-Ummah. Rasulullah SAW pernah bersabda:

” Sebaik-baik kalian adalah pada kurun aku, kemudian pada kurun yang mengikutinya, kemudian pada kurun yang mengikutinya.” (Sahih Bukhari )

Hadis tersebut merujuk kepada para Sahabat, mereka yang mengikuti sahabat ( Tabi’in) dan mereka yang mengikuti Tabi’in ( Tabit Tabi’in). Tiga generasi awal itulah yang disebut sebagai Salaf al-Ummah. Hadis tersebut bertujuan untuk menjadikan umat Islam pada tiga generasi tersebut sebagai contoh dan modal ikutan umat-umat Islam. Hal ini sepertimana yang dianjurkan dalam firman Allah :

” Dan orang-orang yang terdahulu – yang mula-mula (berhijrah dan memberi bantuan) dari orang-orang “Muhajirin” dan “Ansar”, dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda akan mereka dan mereka pula reda akan Dia, serta Ia menyediakan untuk mereka Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar.” ( At-Taubah : 100 )

Perkara yang paling utama sekali perlu dicontohi tentulah dalam hal-hal aqidah kerana merekalah yang mempunyai aqidah yang murni. Cara pemahaman kita terhadap Al-Quran dan Sunnah juga mesti bertepatan dengan cara mereka yakni Salaf al-Ummah memahaminya dan bukannya pemahaman mengikut hawa nafsu dan kesombongan diri. Marilah bertanya kepada diri, apakah aqidah kita selari dengan mereka, generasi terbaik yang diiktiraf Rasulullah SAW?

# Surau Asy-Syakirin.

Advertisements

About ubaizubair

‘ aKu mEnyinTaI MU KeRanA AgaMa yAng aDa pAda MU, JikA KaU hiLanGkan agAmA pAda DiRi MU, HilAngLah CinTa KU PaDa MU…’ View all posts by ubaizubair

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: